Laravel Dosya Yapısı

Laravel 8 dosya yapısı

LARAVEL DOSYA YAPISI

Öncelikle Laravel MVC(Model-View-Controller) tasarım deseniyle çalışmaktadır.

Bir proje oluşturduğunuzda sizde de yukarıdaki gibi bir dosya yapısı oluşucaktır. Bu dosya yapısı başlangıçta karışık gibi gözüksede ilerde hiç karışık gelmiyecektir. Her şeye otomatik olarak eliniz gidicektir. Kısaca bu klasörler hakkında bilgiler vereyim.

app: Uygulama klasörüdür ve tüm kodlarınız burada bulunmaktadır. Olaylar, istisnalar,modelinizdeki kolonlar,ara katmanlar ve daha sonradan bir çok değişik işlemlerin gerçekleştiği klasördür

Controller: Kodlarımızı yazdığımız, verilerimizi gönderip çağırdığımız, formlarımızdaki verileri kontrol ettiğimiz yerdir. Bir kontroller içerisinde birden fazla class yazarak bu class ları istediğimiz yerde çağırabiliyoruz.

bootstrap: Bu dizinde otomatik yüklenmesi gereken önyükleme ve yapılandırma dosyaları bulunur. Ayrıca performans optimizasyonu sağlamak için gerekli cache önbellek dosyaları da burada saklanır. Bu dizinin tasarım için sıklıkla kullandığımız bootstrap ile ilgisi bulunmamaktadır.

config: Ayar ve yapılandırma dizini, adından da anlaşılacağı üzere, uygulamanızın yapılandırma dosyalarının tümünü içerir. Uygulamanın çalışması için temelde gerekli olan temel ayarlar, veritabanı, session, mail gibi ayarların hepsi ayrı dosyalar halinde bu dizinde saklanır.

database dizini: Veritabanı ile ilgili tüm işlemlerin saklandığı dizindir. Veritabanı tablolarınızı buradan oluşturabilir ve düzenleyebilir, tabloları otomatik olarak verilerle doldurabilirsiniz. Yani sürekli olarak uygulama geliştirirken mysql veya phpmyadmine giderek işlem yapmak zorunda değilsiniz.

public dizini: Ortak dizin, uygulamanıza giren tüm isteklerin giriş noktası olan index.php dosyasını içerir. Bu dizinde ayrıca Resim, JavaScript ve CSS gibi dosyalarınızı da tutabilirsiniz

resources dizini: MVC deseninin View (Görünüm) ile ilgili dosyalarını barındırır. Ayrıca LESS, SASS veya JavaScript gibi derlenmemiş öğelerde burada tutulur.

routes dizini: MVC deseninde yönlendirme işlemleri veya rota (routing) için gerekli olan dosyaları içerir. Varsayılan olarak, Laravel ile birlikte üç rota dosyası bulunur: web.php, api.php ve console.php. web.api dosyasını sıklıkla kullanacağız.

storage dizin: Bu dizinde derlenmiş şekilde tutulan görünüm ( View), dosya tabanlı tutulan session ve cache verileri ile log dosyaları bulunur.

test dizini: Adından da anlayacağınız üzere uygulamanızın deneme aşamasında kullanacağınız testleri içeriri. PHPUnit framework yapısını kullanır.

vendor dizini: Bu dizinde Composer’ın otomatik olarak indirdiği dependencies (bağımlılıklar) bulunur.

.env dosyası: Bu dosyada uygulamanın çalışabilmesi için gerekli uygulama, veritabanı ve mail server gibi ayarlar bulunmaktadır. Hızlı bir başlangıç yapmak için veritabanı bilgilerini girilmelidir.

Dilim döndüğünce dosya yapısını ve içeriklerini anlatmaya çalıştım

 

Laravel Dosya Yapısı
Paylaş: